Miért jó ugrókötelezni? - Bármilyen sporthoz hasznos lehet kiegészítésképpen vagy csak úgy, napi mozgásnak.
Gymboss timer - Ugrókötelezéshez és bodyrock edzéshez is rendkívül praktikusnak bizonyult
Pár szó a kitartásról - Saját magamért sportolok.
Tavaszillat - Imádom, mikor kisüti a szemem a nap ugrókötelezés közben.

2011. augusztus 20., szombat

Még élek :)

Hihetetlen, hogy egy hónapja jelentkeztem utoljára. Történt sok minden azóta, ami a legfontosabb, hogy a héten végre szabadságon voltam. Hivatalosan már augusztus 12. óta, valójában csak kedd volt az első szabadnapom. Bár a blogolás elmaradt, edzésekben nem volt hiány.
Vivien meghozta a kedvemet a futáshoz, ennek ellenére kissé félve álltam neki. Reméltem, hogy az ugrókötél és a bodyrock megtette hatását és javult a kondicióm: így lett! :) Kétszer voltam kint eddig, az elsőnél Pisti is velem tartott. Kis távokkal indítottam, a elsőnél időt sem mértem. Nincs olyan órám, amivel a megtett távolságot mérni tudnám, így marad a stopper, na meg az érzés, hogy mikor fulladok ki teljesen. Vivi adott némi segítséget előtte, elmagyarázta, hogy mennyi minden múlik a helyes légzésen, a megfelelő ruházaton.

A bodyrock és vele együtt Zuzana, most kicsit háttérbe került. Az egyik könyvesboltban összetalálkoztam a Fegyencedzés című könyvel, amit még egyszer az egyik olvasóm ajánlott az egylábas guggolással kapcsolatban. Nem vásároltam meg, de le tudtam tölteni, így kicsit bele tudtam mélyedni mi is ennek a lényege.
Az egész edzésfilozófia arról szól, hogy a végzett gyakorlatok alapján fokozatosan fejleszd az erődet: az erő növekedésével pedig az izom mérete és tömege is nő. Két nagyon lényeges pontja van: az egyik a fokozatosság, a gyakorlatok egymásra épülése, a másik, hogy felhívja a figyelmet az izom mellett az ízületek fontosságára is. Alapvetően ez a könyv férfiaknak szól, de a hat alapgyakorlat közül egy nő is talál magának megfelelőt. Én a has és a comb edzést találtam nekem valónak. A hasat két hétig építettem be az edzéseimbe, a tapasztalat: valóban erősíti a derekat, de egyben szélesíti is, ami az én esetemben nem előny.  Minden gyakorlatnak tíz fokozata van, az egészen kezdőtől a mesterszintig. A különböző szinteknél a részletes magyarázat mellett ismétélszámot is ad.  A combnál belecsaptam a a közepébe, 300 guggolás mellett szükségtelennek tartottam, hogy az elején kezdjem. A teljes guggolás az ötödik lépés a comb edzésénél, ezzel kezdtem:


Az elején 3x30 ismétléssel indítottam és most ezt szeretném emelni 10x30ra. A lényeg persze, hogy csak fokozatosan, mert a térdem megérzi, ha nem csinálom pontosan. A célom az az egylábas guggolás, de az hónapokba fog telni.

2 Comments:

Vivu
2011. augusztus 20. 22:44  

Na végre hogy újra beszámolsz:D Örülök, hogy kedvet csináltam a futáshoz :) A teljes guggolásról annyit, hogy nekem a végére már a hasfalam is feszül, szóval szerintem hasra is hat, úgyhogy hajrá mindenki, aki kedvet érez hozzá :) Viszont a hasizomgyakorlat azért nem jött be a Fegyencedzésből, mert nekem a térdem meg a combom fáj az első lépcsőben leírt gyakorlattól mikor csinálom, így én azzal leálltam. Úgy veszem észre, hogy a futás és az ugrókötél úgyis kellőképpen megdolgoztatja a hasat is, újabban már nem is felülésezem és nem lett rosszabb...

Noémi
2011. augusztus 20. 22:52  

A teljes guggolás valóban edzi a hasat is.Örülök, hogy megemlítetted, mert ez fontos.:)
A hasizomgyakorlatoktól én sem vagyok elájulva, valahogy nem nekem valók. Jobb, hogy leálltál vele, én is ezt tettem, mert nem akarom szélesíteni a derekamat. A futásról még annyira nem tudok nyilatkozni. Azon kívül persze, hogy brutális izomlázam volt.:D

Minden jog fenntartva © Formabontás A weboldalt készítette: Bárány István, 2012