Miért jó ugrókötelezni? - Bármilyen sporthoz hasznos lehet kiegészítésképpen vagy csak úgy, napi mozgásnak.
Gymboss timer - Ugrókötelezéshez és bodyrock edzéshez is rendkívül praktikusnak bizonyult
Pár szó a kitartásról - Saját magamért sportolok.
Tavaszillat - Imádom, mikor kisüti a szemem a nap ugrókötelezés közben.

2012. március 30., péntek

Fegyencedzés: kételyek

Egy ideje abbahagytam a fegyencedzés szerinti combedzést. A könyv liftkábel erősségű combokat ígér és a végső cél az egylábas guggolás, de akkora a szakadék a hatodik és a hetedik lépés között, hogy képtelen vagyok áthidalni. Nem az elejéről kezdtem, igaz, de nem ez a probléma azt hiszem. Úgy vált át hirtelen a kétlábas guggolásról egylábasra, hogy azt képtelenség megcsinálni. Eljuthatott már valaki ezzel a módszerrel az egylábas guggolásig? Nem hiszek abban, hogy számomra ez az ideális megoldás. A Zuzana féle lábedzések (mint például a tegnapi rugózós kitörés) sokkal nagyobb izomlázat hagynak a hátuk mögött, mint bármelyik lépés ebből a könyvből. A legnagyobb gond talán az, hogy ezt az egészet nem nőknek találták ki.
Jelenleg úgy vagyok vele, hogy nem akarok tudatosan erre edzeni. Egyre keményebb gyakorlatokat illesztek be combra a napi tornáimba, előbb utóbb majdcsak meghozzák az eredményt. Az elsődleges cél az izomépítés lenne, mert anélkül nem tudom feltolni magam és remélem, hogy az ízületeim is kellőképpen megerősödnek majd.
Ma súllyal fogok guggolni az edzésem végén, holnap pedig futás lesz terítéken. A táv ugyanaz lesz egyelőre, nem akarok erőltetni az elején semmit. Az eredmények jönni fognak maguktól. Ha már kellőképpen ügyes leszek, szeretnék sprint-séta-sprint-séta típusú futkozást is. A hirtelen megállás szintén edzi a lábaimat majd. De ott még nem vagyok.

4 Comments:

Névtelen
2012. június 7. 1:47  

Ha elakadtál a guggolásban, akkor próbáld, meg azt, hogy eleinte egy teszel vmi magad alá amire guggolsz pl egy széket, majd ahogy erősödsz annál kisebb dolgokra guggolsz még végül eléred a teljes egylábas guggolást. Az is segít ha egylábas guggolás közben fogsz vmit ami megtartja az egyensúlyod pl ajtókeret és így akár megcsinálhatod a teljes egylábas guggolást is, ha elég erős hozzá a lábad.

Névtelen
2012. augusztus 7. 10:55  

Üdv! Nekem sikerült eljutnom az egylábasig a fegyenc lépéseket követve (lábedzés előtt futni szoktam 10-15 percet kis sprintekkel), de szerintem próbálgasd a különbféle gyakorlatokat és amelyiket jónak érzed, azt használd. Viszont figyelj a terhelés időnkénti emelésére! Ja, és ne feledd az alapos bemelegítést és a végén, s közben a nyújtást sem!

Névtelen
2014. február 15. 17:27  

Szia!
Nem tartottad be Paul "Coach" Wade szabályait Minden lépést végig kell járni a mesterhatos gyakorlatain belül. Nem csupán azért, hogy megerősödjenek az izmaid, hanem, hogy az ízületeid acélossá váljanak. Sok türelem kell ehhez a rendszerhez, de nem véletlenül dolgozta ki így a szerző. Maximális erőnlét, az egészség megőrzése mellett. És igen, van olyan gyakorlat, ami évekig tart, mire sikerül, de sikerül. Sajnos 10-ből 9-en abbahagyják ezt a fajta edzést, mert túl gyors eredményeket várnak. Az előttem szóló két sporttárs gondolatai követendőek, de ajánlom még Pavel Tsatsouline A Meztelen harcos c. könyvét, amely nagyon jó támpont az egylábas guggolás végrehajtásához.

Noémi
2014. február 16. 21:09  

Ez egy régi bejegyzés, azóta már gazdagodtam némi tapasztalattal. Tudom, hogy nem lehet átugrani lépéseket, ugyanakkor a sorrenddel vannak itt-ott problémák.
Az a baj a fegyencedzéssel, hogy ha nem csinálod elég gyakran akkor nagyon lassan fejlődsz. Ha pedig pár napra leállsz vele valamiért, akkor érezhetően visszaesel az ismétlésszámokban. Ehhez pedig bevallom nincs türelmem...

Minden jog fenntartva © Formabontás A weboldalt készítette: Bárány István, 2012