Miért jó ugrókötelezni? - Bármilyen sporthoz hasznos lehet kiegészítésképpen vagy csak úgy, napi mozgásnak.
Gymboss timer - Ugrókötelezéshez és bodyrock edzéshez is rendkívül praktikusnak bizonyult
Pár szó a kitartásról - Saját magamért sportolok.
Tavaszillat - Imádom, mikor kisüti a szemem a nap ugrókötelezés közben.

2011. április 11., hétfő

Gyönyörű délelőtt, csalódott délután



Tegnap délelőtt a szelet leszámítva olyan csodálatos idő volt, muszáj volt kimenni megint ugrókötelezni. :D 250-et tudok már leugrálni, ahhoz képest, hogy 50-el indultam ez jónak tekinthető. Ebéd után edzettem még egy jót, különösen a hasra koncentráltam. Aztán délután elérkezettnek láttam az időt arra, hogy megcsináljam az „előtte” képet (nyár végén tervezem az „utána „ fotót) és hát elég csalódott voltam az eredménnyel. Az hogy úgy nézek ki, mint a 16 éves önmagam azt tekinthetjük pozitívumnak, de izom az nem látszik sehol. Három év kemény edzés és kitartó munka után izom sehol. Nem szeretnék olyan „izom-mókus” lenni, mint Rubint Réka vagy Zuzana, de némi izom nem ártana rám. Egy jó dolog van továbbra is, hogy narancsbőr sehol. Nem engedem, hogy ez most nagyon elvegye a kedvemet, csak komolyan el kell gondolkodnom azon hol a hiba. Nagy valószínűséggel a nem megfelelő táplálkozás az ok, muszáj lesz egyre jobban odafigyelni mit eszem. Egy hónap múlva pedig az is kiderül a fehérjepornak van –e értelme.  A jelenlegi helyzet tehát: kissé csalódott hangulat, de továbbra is kitartó munka a rengeteg munka ellenére, ami a héten rám vár….

11 Comments:

fehérjepor
2011. április 11. 17:12  

Az izom felpakolásában segíteni fog az a fehérjepor. :)

Noémi
2011. április 11. 19:25  

Kedves "fehérjepor"!Igazán sokatmondó neved van..:) Építő jellegű hozzászólásokat szívesen fogadok, feltéve ha nem használod a blogomat reklámozásra. Ha szeretnéd népszerűsíteni a sajátodat link-cseréről beszélhetünk.

Vivi
2011. április 12. 21:44  

Nagyon jó a kép Nonszi :) Vidám :) Amúgy csak egy tanács, ami hátha beválik, és talán veszélytelenebb, mint a fehérjepor: 2-3 db banán edzés után, illetve 1 liter tej. Állítólag nagyon jó, mert a banánban lévő magnézium+kálium jót tesz az izmoknak, a tejben meg a kálcium pótlás jó, na meg a fehérje...ezt már több helyen is olvastam, ha gondolod próbáld ki. Akár banánturmixnak is megcsinálhatod. Ráadásul tudom, hogy neked a liter tej nem okoz gondot:P ;)

Noémi
2011. április 13. 19:16  

2-3 db banán elsőre kissé soknak tűnik, 1 liter tej annyira nem...:D A banánturmix elkészítésére van ötleted? Nehezítésképpen:turmixgépem nincs..:)
A fehérjepor szerintem veszélyes nem lehet, már csak azért sem mert nem viszem túlzásba(naponta kb.egy evőkanál az adagom, az olyan 20-30 g lehet)

vivi
2011. április 14. 13:23  

ööö turmixgép nélkül nemigen van ötletem rá:D

Jágó
2011. április 14. 18:03  

Sziasztok!

Először is leszögeznék pár dolgot, ha nem bánjátok.
1. Gyakori és laikus mondat amivel találkozni, "picit izmosabb akarok lenni, de nem akarok túl izmos/vastag lenni, nem akarok úgy kinézni mint xy testépítő". Ha Sárvárról Budapestre akarsz utazni, senki sem kötelez rá, hogy Nyíregyházáig menj. Utazhatsz nyugat felé is, de lehet sose éred el a célt. Egyetlen optimális út létezik. Aki Nyíregyházán van, az is megtette ezt az utat, de ami a lényeg: ő sokkal tovább ment.

Amit ti akartok, azt úgy hívják izomtömeg-növelés, és ennek csak egy útja van: sok fehérje, elegendő alvás, megnövelt kalóriabevitel, és izomsokkolás.

2. Sok fehérje: legalább napi testömeg * 2 gramm. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. Vannak állati és növényi eredetű aminosavak (az izomépítéshez 20 féle aminosavra van szüksége a szervezetnek). Ezért olyan fontos a tojás, amiben mind a 20 lényeges aminosav megtalálható.
Rossz példa: ha valaki csak húst eszik hússal, és mellőzi a növényi eredetű kajákat.
Jó példa: Gizike eszik naponta húst, tojást és rizst, mindemellett iszik fehérje tápkieget.

3. Alvás: az izomtömegnövelés módja: az izmokat edzés közben sokk éri, mikrosérülések keletkeznek, melyek a regenerációs fázisban, tehát edzés után ÉS FŐLEG ALVÁS KÖZBEN "meggyógyulnak", az izomrostok megnagyobbodnak. 8 óra ajánlott.

4. Megnövelt kalóriabevitel. Lényegében itt a szénhidrátokról van szó. Oldalakat lehetne írni a témáról, de nem akarok untatni senkit. Egy a lényeg: vannak olyan szénhidrátok amelyek feleslegesen nagy mértékben leterhelik a szervezeted, mint pl. a cukor, és vannak olyanok amelyek könnyen felszívódnak, és van egyéb jótékony hatásuk is. A sporthoz a legjobb szénhidrát forrás a barnarizs. Ha nem fogyasztasz elég szénhidrátot, az izmaidnak nem lesz elég raktározott energiája, és edzés közben önmagát bontja le, illetve a bevitt fehérjét hasznosítja tömegnövelés helyett energiautánpótlásra.
A liter tejek ledöntögetésére azért nem buzdítanék senkit, mert túl sok zsír van benne a fehérjéhez képest, fogyasztásával nem csak izomtömeget, de méretes úszógumikat is lehet szerezni. Arról ne mis beszélve, hogy a szénhidrátja is túlságosan nagy terhelés a szervezetnek.

5. Izomsokkolás. Nem olyan rémisztő dolog ez. Következőt takarja: ha éveken keresztül ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod, ugyanúgy, ugyanannyit, akkor szervezeted megszokja, beáll, mivel mindig az optimálisra törekszik. Az izom csak akkor fejlődik, ha időről időre a megszokott teljesítményen felül dolgozik.
Ezt úgy lehet elérni optimális esetben, hogy 3-5 féle gyakorlatot végzel, melyekből (nők esetében) 4*20 ideális. 4*20 nem azt jelenti, hogy csinálsz 20 felülést amikor 200-at is tudnál... 20 felülés azt jelenti, hogy maximum 20at bírsz. Ezt nehezítéssel lehet elérni, súlytárcsák használatával, stb. Ha ennél többet csinálsz az már szálkásítás (izomrostok sűrűsödnek, de nagyobbak nem lesznek).

És végül az aranyszabály: ha zsírréteg takarja a hasfalad, és fejlődik az izmod, csak dagadtabbnak fogsz tűnni. Ahhoz hogy optikailag izmos legyen egy has, alacsony testzsírszázalékra van szükség.

Ennyi dióhéjban, egyébként ajánlott irodalom: Schwarzenegger: a testépítés nagy enciklopédiája ( és nem attól, hogy elolvasod, még nem leszel "túl izmos"...
Ajánlott honlapnak meg a tesztoszteron.hu-t mondanám, sok mindennek utána lehet nézni rajta.

Noémi
2011. április 16. 8:07  

Szia Jágó! Köszönöm ezt az önálló bejegyzésnek is beillő hozzászólást.:)
Annak idején azért kezdtem el edzeni mert nagyon vékony voltam és formásodni akartam. Rubint Réka gyakorlatait csináltam jó pár hónapig,de az igazi eredmények akkor kezdtek el látszani, mikor elkezdtem a saját eszem után menni az edzéseim során. Rubint Rékának sok DVD-je van, de hiába váltogatom, ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek mindegyiken.Annyira hozzászoktam, hogy szinte meg sem érzem, pedig a fórumokon sokan írják, hogy nem bírják végigcsinálni.
A fehérjeportól sokat várok. Azt remélem, hogy ha nem is eszem meg azt a kb.100 g-ot (52 kg vagyok), amit kellene, meg fog látszani egy idő után, mert így jóval több fehérjét viszek be, mint amit egyébként táplálkozással meg tudnék oldani. A tojásról már én is olvastam, illetve hallottam, erre oda fogok figyelni.
Aztán a tejfüggőségemről: múlt nyáron nagyon sokat ittam, most már ez korlátozódott napi 2 pohár zsírszegényre.:) Fehérje sok nincs benne, ahogy néztem a dobozon, de erről az egyről lemondani nemigen akarok, ahhoz túlságosan is szeretem.:) Majd kicsit visszafogom magam. Táplálkozáson sajnos sok minden múlik és ezt magamon tapasztalom. Cukrot már jó ideje nem eszem és nem is hiányzik.
Meggyőződésem, hogy nekünk nőknek ez az "izomtömeg-növelés" nehezebben megy.Lehet hogy rosszul csinálom, nálam egyenlőre nemigen működik. Heti 3-4 másfél órás edzés kell ahhoz, hogy érezzem magamon, hogy igenis mozogtam.
A végére pedig annyit, hogy szerintem érdemes lenne önálló blogot indítanod,mert nehéz olyan oldalat találni, ahol értelmesen le van írva mit hogyan kellene csinálni. Én a fitway.hu oldalon szoktam olvasgatni, meg persze Bodyrock Tv-n. Ezt Schwarzenegger könyvet meg majd letöltöm valahonnan..:)

Jágó
2011. április 16. 17:59  

Azt kihagytam, hogy nem vagyok teljesen ismeretlen, Pisti oldalán keresztül találtam ide. :)
"Rubint Rékának sok DVD-je van, de hiába váltogatom, ugyanazok a gyakorlatok ismétlődnek mindegyiken."
Videókkal pont az a baj, amit írsz, nem személyreszabottak. Tehát egy 100 kilós néni aki fogyni szeretne nem tudja végigcsinálni, és ez elveszi a kedvét. Aztán ott vagy te, aki meg túl jó kondiban van ahhoz, hogy ezt megérezze egyáltalán. Rubint Réka meg amellett hogy edzéseket tart, valószínűleg gyúr is, azért néz ki úgy, ahogy. :)
"Azt remélem, hogy ha nem is eszem meg azt a kb.100 g-ot (52 kg vagyok), amit kellene, meg fog látszani egy idő után" és "Meggyőződésem, hogy nekünk nőknek ez az "izomtömeg-növelés" nehezebben megy" Ebben a két mondatodban van a lényeg. Nektek nőknek sokkal nehezebb izomtömegnövekedést elérni, ugyanis szervezetetekben kb 30-ad annyi tesztoszteron van (férfi nemi hormon), ami az izomfejlődés legnagyobb katalizátora. Pont emiatt kell sokkal jobban megküzdenetek, és mégjobban betartani minden szabályt a fejlődéshez. Tehát mindenképp ajánlom a 100gramm fehérjét. Sokan anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, vagy szervi problémák esetén nem ajánlott ez a dózis, de mindenki másnak "kötelező" jellegű. :)
Saját blogot nem szeretnék indítani, ennek egy oka van: Schwarzi könyvében tényleg minden le van írva amit a sportról tudni kell. Rengeteg emberrel beszéltem aki 20 éve csinálja a sportot, meghallgattam őket, de azt kell mondjam kizárólag a szakirodalomnak lehet hinni.

És végül a tejről: ha szereted ne foszd meg magad tőle, de közben tudni kell, hogy csak egy fokkal jobb, mint a gyorskaja. Kivéve a házitej, ami már más kategória.

Süviandi
2011. április 16. 22:05  

Örülök hogy egy szakértő is csatlakozott!

Noémi
2011. április 17. 19:29  

Ennek én is örülök.:)

Noémi
2011. április 17. 19:45  

Majd elfelejtettem: tudom honnan találtál rá a blogra, Pisti szólt, hogy hozzászóltál.:)A neved alapján megismertelek volna egyébként is.:D Pisti volt a dizájnere a fejlécnek.:)

Minden jog fenntartva © Formabontás A weboldalt készítette: Bárány István, 2012